Loviturile la umăr te vor împiedica să te bucuri de viață. Avem tendința și, desigur, nevoia de a mișca brațele în mod frecvent, fie în timpul mersului, fie atunci când facem diverse activități. Atunci când umărul doare, fiecare gest poate să devină dificil și fiecare mișcare cauzează disconfort. Tocmai din aceste motive, este esențial să îți îngrijești corespunzător umărul după ce ai suferit o accidentare.
Citește acest articol pentru a afla mai multe despre leziunile umărului și cum poți scăpa de durere și disconfort după o accidentare.
Tipuri de leziuni la umăr
Umărul este format din două oase principale: capătul osului brațului superior (humerus) și omoplatul (scapula). Capătul humerusului are o formă rotundă și se încadrează într-o cavitate a scapulei. În jurul umărului se află un grup de mușchi și ligamente. Ligamentele leagă oasele umerilor, în timp ce tendoanele conectează oasele cu mușchii din jur.
Cele mai frecvente leziuni ale umărului includ: instabilitatea umărului, ruptură de coafă rotatorie, dislocarea sau luxația umărului, artrită, umăr înghețat. Atunci când ai umar dislocat, capul humerusului iese din cavitatea scapulei (glenoidă). Simptomele pot să difere de la o persoană la alta, însă cele mai comune semne ale umărului dislocat includ:
- durere în partea superioară a brațului și a umărului, care se agravează în timpul mișcării;
- umflare;
- amorțeală și slăbiciune;
- vânătăi;
- deformare.
De asemenea, aceste simptome enumerate mai sus pot indica și alte probleme ale umărului, motiv pentru care este esențial să apelezi la un specialist încă de la primele semne.
Recuperare și tratamente
În funcție de tipul leziunii, recuperarea completă a umărului poate dura chiar și câteva săptămâni. În primul rând, este important să urmezi întocmai recomandările medicului. Dacă ai urmat un tratament pentru artroza umarului, va trebui să renunți la activitățile fizice care declanșează disconfort sau durere.
De asemenea, pentru o recuperare cât mai rapidă și eficientă după o accidentare la umăr, se recomandă următoarele:
- rămâi activ și mișcă ușor umărul, fără a forța;
- fă exercițiile recomandate de medic;
- stai drept, cu umerii ușor pe spate;
- odihnește-ți brațul pe o pernă în poală pentru a evita solicitarea umărului;
- utilizează analgezice dacă este cazul și aplică gheață sau căldură la nivel local, dar nu direct pe piele, maximum 5 minute, de 3 ori pe zi.
Nu se recomandă:
- evitarea folosirii umărului poate duce la reducerea mobilității pe termen lung;
- aplecarea gâtului înainte și rotirea umerilor;
- inventarea exercițiilor care par să facă bine pe moment; urmează planul de recuperare indicat de specialist.
Accidentările la umăr pot surveni în timpul sportului sau în urma unor traumatisme. Este important să ajungi cât mai repede la medic pentru un diagnostic precis, acesta fiind primul pas în stabilirea unui plan personalizat de tratament.
Simptomele acestor accidentări pot fi foarte deranjante și pot îngreuna chiar și mișcările simple. Prin urmare, este important să te asiguri că umărul se recuperează complet, pentru a preveni efectele pe termen lung și problemele de mobilitate.