Tenul cu tendință acneică necesită o atenție specială și o rutină de îngrijire bine gândită. Descoperă în acest articol șapte greșeli de îngrijire pe care trebuie să le eviți pentru a îți îngriji corespunzător tenul și a îmbunătăți aspectul general al acestuia.
1. Utilizarea produselor nepotrivite tipului de ten
Folosirea produselor care nu sunt potrivite pentru tipul tău de ten poate agrava problemele existente. De exemplu, produsele prea agresive pot usca excesiv pielea, în timp ce produsele prea grase pot bloca porii și pot duce la apariția acneei. Dacă ai tenul gras, cu tendință acneică, este important să utilizezi o cremă pentru coșuri, pentru a acționa direct împotriva acestora.
2. Dormitul fără a te demachia în prealabil
Dormitul cu machiajul pe față poate bloca porii și poate duce la apariția acneei, chiar dacă folosești produse non-comedogenice. Machiajul, împreună cu uleiurile și impuritățile acumulate pe parcursul zilei, poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate agrava problemele pielii [1]. De exemplu:
- reziduurile de machiaj înfundă porii și duc la erupții. În timp ce dormi, procesul de regenerare celulară cauzează lubrifierea foliculilor de păr și permite sebumului să circule la suprafața pielii. Machiajul rezidual captează sebumul, provocând blocarea porilor și erupții [2];
- pe parcursul zilei, machiajul se amestecă și cu poluanții din expunerea la mediul înconjurător. Aceste substanțe descompun pielea și atrag bacteriile care cauzează acneea în pori [2];
- în plus, fondul de ten și primerele groase, pe bază de ulei, produc adesea puncte negre și fac pielea să pară ternă [2];
- mai mult, dormitul cu machiaj pe față, în timp ce ai un coș activ, poate duce la o infecție [2]
3. Spălarea excesivă a feței
Spală-ți fața de două ori pe zi, dimineața și seara, și după ce ai transpirat excesiv. Folosește un produs de curățare pentru tipul tău de ten și evită să freci pielea prea tare, pentru a preveni iritațiile [3].
Apa îndepărtează treptat uleiurile naturale ale pielii, ceea ce poate duce la uscăciune, senzație de strângere sau crăpături. Pentru a preveni aceste probleme, alege să faci dușuri scurte și calde în locul băilor lungi și fierbinți. Cincisprezece minute sunt suficiente [3].
4. Exfolierea excesivă
Unele produse exfoliante pot contribui la diminuarea acneei și la estomparea cicatricilor post-acneice. Însă, este crucial să alegi un produs care să fie conceput pentru tenul cu tendință acneică [4].
Exfolianții fizici, precum scruburile de curățare, necesită frecare manuală, ceea ce poate irita pielea. Exfolianții chimici, cum ar fi tonerele și peelingurile, utilizează substanțe chimice și enzime pentru a reînnoi pielea și a-i îmbunătăți textura și aspectul. Unii exfolianți chimici sunt special formulați pentru a nu irita și sunt suficient de blânzi pentru pielea cu tendință acneică [4].
5. Neaplicarea protecției solare
Expunerea la factorii de mediu, cum ar fi poluarea și radiațiile solare, poate declanșa sau agrava acneea. Lumina UV, în special, poate provoca hiperpigmentare și eritem post-inflamator, ceea ce poate duce la apariția unor pete pigmentare și poate declanșa puseuri [5].
Utilizarea cremelor de protecție solară formulate specific ar putea îmbunătăți aderența la terapia topică sau sistemică, poate camufla leziunile (creme de protecție solară colorate), diminua inflamația și reduce incidența hiperpigmentării/eritemului post-inflamator [5].
6. Stoarcerea coșurilor
Atunci când storci sau spargi coșurile, este posibil să împingi o parte din conținutul acestora (cum ar fi puroi, celule moarte ale pielii sau bacterii) mai adânc în piele. Acest lucru poate crește inflamația și poate duce la acnee mai vizibilă și, uneori, cicatrici și durere [1].
Ce să faci în schimb: rezistă tentației de a stoarce sau a apăsa acneea. Vrei să tratezi acneea ta cu medicamente pentru acnee. Dacă ai acnee profundă sau dureroasă, este necesar să consulți un dermatolog pentru a te ajuta să elimini acneea [1].
7. Împarți produsele de machiaj, pensulele sau aplicatoarele
Acneea nu este contagioasă, dar atunci când împarți produsele de make-up, pensulele sau aplicatoarele, bacteriile care cauzează acneea, sebumul și celulele moarte ale pielii altor persoane pot ajunge în produsele tale. Astfel, pot bloca porii, ceea ce poate duce la apariția coșurilor [1].
Acest articol oferă sfaturi generale pentru îngrijirea tenului problematic. Dacă problemele persistă sau se agravează, este recomandat să consulți un medic dermatolog.
Bibliografie:
- “10 Skin Care Habits That Can Worsen Acne.” Www.aad.org, www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/habits-stop;
- Lin, Richie L. “Why You Shouldn’t Sleep with Makeup on | Short Hills Dermatology.” Short Hills Dermatology, 14 Apr. 2017, shorthillsderm.com/blog/why-you-shouldnt-sleep-with-makeup-on;
- “How to Care for Acne-Prone Skin.” Healthline, 29 Nov. 2021, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/acne-prone-skin;
- Kelava, Olivia. “Your FAQs Answered: Acne and Exfoliation.” Healthline, Healthline Media, 7 Mar. 2022, www.healthline.com/health/acne/your-faqs-answered-acne-and-exfoliation;
- J Piquero-Casals, et al. Sun Exposure, a Relevant Exposome Factor in Acne Patients and How Photoprotection Can Improve Outcomes. 22 Mar. 2023, https://doi.org/10.1111/jocd.15726.