Tratamentul ortodontic cu aparat dentar reprezintă o necesitate pentru pacienții cu probleme de aliniere a dinților, care prezintă un risc ridicat de a dezvolta condiții orale din cauza poziției incorecte a dinților pe arcada dentară. Dacă în urmă cu zeci de ani exista o singură modalitate de tratare a problemelor de aliniere dentară, în prezent, există multiple opțiuni disponibile. Întocmai din cauza numărului ridicat de opțiuni disponibile, pacienții pot fi puși în dificultate în alegerea tipului de aparat dentar dorit.
Factori care influențează alegerea aparatului dentar
Primul pas în alegerea unui aparat dentar implică o analiză amănunțită a tipului de malocluzii și a complexității cazului ortodontic. În cazurile moderate sau severe, aparatele dentare tradiționale pot fi necesare, deoarece oferă o precizie mai ridicată, prin aplicarea unor forțe controlate asupra dinților. Cu toate acestea, evoluția tehnologică a introdus soluții inovatoare (precum aparatul dentar invizibil) care se adresează pacienților ce doresc să își păstreze un aspect estetic plăcut pe parcursul tratamentului.
Aparatul dentar invizibil utilizează o serie de gutiere personalizate pentru a ghida dinții spre pozițiile dorite. Aparatul dentar invizibil este preferat de adulți și de adolescenți deopotrivă, deoarece este mai discret și mai confortabil de purtat. În plus, datorită faptului că gutierele pot fi îndepărtate temporar, igiena orală este mai ușor de menținut, ceea ce reduce riscul de carii și decolorare dentară pe durata tratamentului.
Decizia de a opta pentru un aparat dentar invizibil sau pentru unul tradițional trebuie să ia în calcul, pe lângă aspectele estetice, și pe cele funcționale. În consecință, dacă aveți o preocupare majoră față de aspectul danturii pe durata tratamentului, în mod cert soluția optimă este un aparat dentar invizibil, dacă situația clinică permite utilizarea lui. Pe de altă parte, dacă nu sunteți preocupat de vizibilitatea aparatului dentar sau dacă aveți nevoie de corecții mai complexe, soluțiile convenționale pot fi recomandate.
Tratamentul ortodontic pentru corecția altor condiții orale
În anumite situații, tratamentul ortodontic este necesar pentru ameliorarea unor condiții preexistente, în special a bruxismului. În cazul bruxismului declanșat de poziția incorectă a dinților și implicit de tensiunile existente între dinți, tratamentul ortodontic poate reprezenta răspunsul la întrebarea cum scapi de bruxism. Tratamentul ortodontic corectează alinierea incorectă a dinților, reducând astfel tensiunile care generează bruxismul.
În situațiile în care bruxismul este asociat cu stresul sau alte cauze psihologice, tratamentul ortodontic trebuie să fie completat cu intervenții terapeutice. Aparatele dentare, fie ele tradiționale sau invizibile, sunt proiectate pentru a corecta dizarmoniile ocluzale, contribuind astfel la eliminarea factorilor predispozanți pentru bruxism.